NETWORK KABLOLARI

CAT5 KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Günümüzde internetin eve girişi ile kullanılmaya başlayan Ethernet kablolarından biri CAT5 kablolardır. Bükümlü ve 8 telli bir yapıya sahiptirler. Genellikle internet amacıyla kullanılan bu kabloda en az 100 metre mesafe olması gerekmektedir. 100 metrenin aşılması performans düşüklüğüne yol açar. Eğer daha uzun çalışmaya ihtiyaç duyarsanız tekrarlayıcı veya anahtar gibi aktif donanımlar kullanabilirsiniz.

CAT5 kablolar standart ev kullanıcıları için ideal bir kablo çeşidi olmasının yanında 10/100 mbps hızları elde edilebilmektedirler. Cat5 kablolardaki belirli bir mesafeden sonra yaşanan frekans aralığı düşmesi sorununu azaltmak ve bant genişliğini artırmak amacıyla CAT5E kablolar üretilmiştir. 

Resim1 – CAT5 Kablo
Resim2 – CAT5E Kablo

CAT5E KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

CAT 5 kablosunun yeterince performans vermemesinden sonra geliştirilmiş bir kablo tipidir. 100/100 mbps hızına veren performans sağlar. 100 metreden daha uzun kullanımlarda performans düşüklüğü yaşanması problemi bu kablo tipleri içinde geçerlidir. ISO Class D standardına göre test edilen CAT5E kablolar 155 Mbit/Sn hıza kadar çalışan bilgi iletişim sistemlerinde kullanılırlar. Terminal yoğunluğu fazla olan bir işletmeye sahipseniz ya da yönetim ve araştırma geliştirme binalarında kullanmak isterseniz kablolamalarınızda CAT5E tercih edebilirsiniz. CAT5E kabloların avantajlarından biri yangın anında zehirli ve aşındırıcı gaza sebep olmamalarıdır. Bu nedenle insanların yoğun olarak çalıştığı ve önemli malzemelerin bulunduğu ortamlarda tercih edilmeleri muhtemel olacaktır.

Bu kablo türünün dezavantajlarından biri çevredeki en ufak sinyalden etkilenebilmeleridir. Düşük veri oranıyla dikkat çeken bir kablo tipidir. Sadece Ethernet için değil farklı veri aktarımları amacıyla da kullanılabilmektedirler. Fakat profesyonel bir kullanıcı iseniz daha üst performans veren Ethernet kablolarına yönelmenizde fayda olacaktır. 

Resim3 – CAT6 Kablo

CAT6 KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

CAT5 kablo gibi CAT6 kablolar da genellikle internet için kullanılan bir kablo çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra güvenlik sistemlerinde kullanımları mevcuttur. Bu kablo tipi ses ve görüntülerin sinyal yolu ile aktarılmasını sağlamaktadır. CAT6 kablo tipleri 250MHz’lik frekans geçişine ve 1Gbit/sn’lik veri taşıma özelliklerine sahiptirler. CAT5 kablolarda olduğu gibi CAT6 kablolarda da maksimum 100m’ye kadar işlem yapabilirsiniz. CAT6 kablolar RJ45 denilen konektörlerle kullanılır. CAT5 kablolara oranla daha yüksek maliyetlidir. Profesyonel düzeyde bir oyuncuysanız CAT6 kabloları tercih edebilirsiniz. Fakat bu kabloyu tercih ederken Ethernet kartınızla modeminizin uyumuna dikkat etmelisiniz. Uyumlu olmayan cihazlarda tam performans almanız mümkün olmaz.

CAT7 KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

CAT7 kablolar veri aktarımı yapılacak her alanda, Telekom ve internet bağlantılarında kullanılabilen bir veri aktarım kablosudur. Diğer kablolara nazaran daha fazla korumaya sahiptir ve oldukça dayanıklıdır. 600 MHz’lik frekans geçişine elverişli olması sebebiyle kullanıcısı tarafından beğenilmektedir. Parazitlerden etkilenmeyerek daha verimli bir veri aktarımı sağlamak amacıyla koruma kılıfı diğer kablo türlerine göre daha fazladır. 1Gbps ve üzeri olacak şekilde veri aktarım hızına sahiptirler. 100 metreden sonra yavaş yavaş aktarım hızı düşmektedir.

Profesyonel bir kullanıcıysanız CAT7 kabloları tercih edebilirsiniz. Dış etkenlerden daha az etkilenmesi nedeniyle son dönemin sıkça tercih edilen kablolarından biridir. Diğer kablolara nazaran daha pahalı fakat daha hızlıdır. Uzun ömürlü bir kablo arayışındaysanız CAT7 kabloları değerlendirmenizde fayda var.

Resim4 – CAT7 Kablo

UTP KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

UTP (Unshielded Twisted Pair) anlamına gelen Türkçe anlamıyla korumasız bükümlü kablo demektir. Veri aktarımı sağlayan kablolardan biridir. Veriler bakır teller üzerinden analog sinyaller halinde gönderilir. 4Mbps ila 1 Gbps arasında değişen bant genişliği sağlar. Veri taşımadaki kablolama ve iletim sistemlerinin iyi performans göstermesinden dolayı diğer kablo türlerine göre oldukça fazla tercih edilmektedir. Duvarlar arasından geçen esnek ve ince bir yapıya sahip olması büyük avantajlarından. Birden fazla hattı aynı kablo sistemi üzerinden çalıştırabilmesi kullanıcısına büyük avantajlar sağlıyor. Aynı zamanda günümüzün önemli parametrelerinden biri olan “maliyet” konusunda UTP kablolar diğer LAN kablolarına göre daha uygun fiyatlı oluşuyla göz dolduruyor.

STP KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

STP (Shielde Twister Pair), Türkçe anlamıyla korumalı bükümlü çift demektir. STP kablo UTP kablodan biraz daha farklıdır. 4 adet korumasız bükümlü çift ile sarılmıştır ve bir folyo veya örgüye sahiptir. STP kablolar; S/UTP ve F/UTP olarak da adlandırılmaktadır. En çok da Fast Ethernet için tercih edilen bir kablo türüdür. Bu kablolar veri taşıması yapmaz, bu nedenle her sonda topraklandırma yapılmaktadır. STP kablolar, 10 Gb/s hıza kadar veri taşıyabilmektedir. Kablonun sonlandırılması için RJ45 tasarlanmıştır. Dışardan gelen her türlü gürültüye karşı korumalı bir kablo çeşidi büyük avantajları arasında yer alıyor.

FTP KABLO NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

FTP (File Transfer Protocol), Türkçe anlamıyla dosya aktarım iletişim kuralı demektir. Elektromanyetik parazitlenmeyi önlemek için bükümlü çitlerin etrafı ayrı ayrı folyo ile sarılmıştır. Çeşitli veri yığınlarını bir aygıttan diğer bir aygıta iletme işlemini yapmaktadır. Bunun için o ağda kullanılan bilgisayarların kullanıcı ismi ve şifresi de gerekli olmaktadır. FTP kablo içeriğinde komut transferi, dosya adı değiştirme gibi birçok port bulunmaktadır. FTP kablolar ve UTP kablolar aynı şekildedir. İkisinin birbirinden ayıran FTP kablonun üzerindeki metal kılıftır.

Resim5 – UTP/STP/FTP/S-FTP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial