VERİ YEDEKLEME YÖNTEMLERİ

Verilerinizin korunması, doğru işletilmesi kadar önemlidir. Fotoğraflar, kişisel dosyalar, videolar ya da görüntü kayıtlarınız… Veri türü ne olursa olsun bu kural değişmez. Tam da bu noktada veri yedekleme çözümleri devreye girmektedir.

Kısaca bahsetmek gerekirse veri kayıplarının sebep olabileceği başlıca negatif durumlar:

  • İş gücü kaybı,
  • Zaman,
  • Finansal kayıplar,
  • Özel dosyalarınızın başkaları tarafından ele geçirilmesi,

gibi negatif durumlardır. Veri kaybı sonucu kişisel verilerinizin tehlikeye girmesi, geçmişinizin silinmesi, iflas gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Veri Yedekleme Nedir?

Altyapı ya da bilgisayar sistemlerinin arızası durumunda ya da çalışan yazılımların hata, hasar ve arıza durumunda verilerin geri dönülemez bir şekilde kaybolmasını önleyen sistem ya da sistemlere veri yedekleme denir. Bu çözüm mevcut sistemlerinizin kesintisiz bir şekilde çalışabilmesi için verileri bir bütün halinde kopyalar. Böylelikle veri kaybının önüne geçersiniz.

Veri Yedekleme

Kimler Veri Yedekleme Çözümlerine Sahip Olmalıdır?

Her kullanıcı ister fiziksel cihazlarda ister bulut sağlayıcıları üzerinden kendi verileri için veri depolama ve yedekleme yapabilir. Sahip olduğunuz tüm dosyaları, uygulamaları ve ayarlarınızı kaybetmemek için kullanabileceğiniz yedekleme sistemi ile dosyalarınızın önceki sürümlerini istediği uygun cihaza geri yükleyebilir, donanım hatalarından kaçınabilir, öngöremediğimiz olağanüstü gerçekleşen olaylarda (deprem, sel vb..) veri kaybı yaşamayı önleyebilir bir sisteme sahip olabilir.

Veri altyapısı ortamlarında yapılması gereken, düzenli olarak dosya bütünlüğünü sağlayabilmektir. Birçok farklı yedekleme sistemi bulunmakta olup bu sistemler sizin seçiminize göre koruma sağlamaktadır. Kişisel kullanımlarınızda ya da kurumsal hayatınızda kayıpları önlemek adına yedekleme sistemlerinin kullanılması ciddi önem taşımaktadır.

Yazılımsal veya donanımsal gerçekleşen hatalarda uygulamalarınız ve belgelerinizi kurtarabilmek amacıyla yapılan bu felaket kurtarma operasyonları ile verilerinizi güvence altına alabilirsiniz. Burada asıl öneme sahip olan nokta oldukça kritik olan bu operasyonların ne kadar profesyonelce yürütüldüğüdür.

Veri yedekleme operasyonlarının ilk tasarım aşamasında sistemin olmazsa olmazı veri yedekleme yazılımlarıdır. Veri yedekleme yazılımları birçok marka ile günümüzde kullanılabilmektedir. Bir başka yazımızda yedekleme yazılımı markalarından bahsedeceğim. Bundan önce yedekleme yazılımları nedir ve çalışma prensibi nasıldır? Beraber irdeleyelim isterim.

Yedekleme yazılımı mevcut verilerinizin yedekleme politikalarını tek bir ekrandan merkezi olarak yönetebileceğiniz istediğiniz an istediğiniz size uygun olan politikayı belirleyerek gerek buluta gerek belirlenen donanım cihazına yedek alabilmenizi sağlayan yazılımlardır. Marka bazında lisanslama politikası değişmektedir. Bu noktada doğru ihtiyacın ve istenilen özelliklerin doğru saptanıp fiyat performans ürünün seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda birçok firma danışman firmalar ile gerek ürün seçimi gerek ürün yönetimi konusunda günümüzde iş ortaklığı yapmaktadır. Veri yedekleme yazılımları özelliklerine bakacak olursak restore operasyonu ilk aklımıza gelen ana operasyondur.

Restore

Restore etmek, Türkçe kelime anlamından anlaşılacağı üzere yapıyı eski haline getirmek, onarmak anlamına gelmektedir. Bilgiyi kaybettiğiniz anda (kriptolama, felaket anı vb. durumlarda) veriyi tekrar ulaşılabilir, kullanılabilir hale getirme operasyonudur.

Snapshot

Biraz daha kurumsal hayatta kullanılan veri yedekleme çözüm özelliklerini inceleyelim. Bu durumda karşımıza snapshot alma operasyonu çıkıyor.

Direkt olarak bütün veriyi yedekleme yapmak yerine kısa süreli çalışmalarınız için anlık alınan yedekleme özelliğidir. Snapshot sıralı bir biçimde birden fazla kez alınır. Eğer sıralı alınan snapshot bütününde bir snapshot bozulursa alınan diğer snapshotlarda arıza durumuna geçecektir. Bu yüzden ileride bahsedeceğim backup alma ve snapshot operasyonları kritik operasyonlar olup sürekli takip ve kontrol gerektiren operasyonlardır.

Ayrıca bu özelliğin doğru bir şekilde kullanılması bir başka açıdan çok önemlidir. Yanlış kullanım halinde yer kapladığı alanı doldurabilir. Böylece ana cihazınıza ana veriyi yedek almanızı önleyebilir. Bir diğer açıdan bulut depolama kullanıyorsanız faturanızı gerek olmayan bir finansal bedele getirebilir…

Snapshot özelliği güncelleme yapılıp arıza verebilecek her sistemde anlık hızlı kurtarmalar için kullanılabilir ideal bir çözümdür. Zaman ve iş gücü kaybı birçok şirket için kritik öneme sahip olabiliyor.

Yazının başından beri gelmek istediğim asıl konumuz başlıca veri yedekleme türleri nelerdir?

1.Tam Yedekleme

Tam yedekleme, Tüm verinin yedeklenmesi işlemidir. Tamamlanması daha fazla vakit alan ve diğer yedekleme türlerine göre daha fazla alan gerektiren en kapsamlı yedekleme işlemidir. Tam yedeklemede tüm veriler kopyalanır ve başka bir cihaza yollanır. Geri yükleme gerekiyorsa geri alınması diğer yedekleme işlemlerine göre daha hızlıdır.

2. Artımlı Yedekleme

Artımlı yedekleme yöntemi bir sistemdeki değişiklikleri izleyerek sadece değişen veriyi veya yeni eklenen verileri saptayarak yedekler ve depolar. Böylece, tüm veriyi her seferinde yedeklemek yerine sadece güncellemeleri yedeklersiniz. Bu durum sistemin yorulmasını engeller ve sistemdeki operasyon zamanı uzamaz.

Ayrıca yedekleme cihaz seçenekleri olarak aşağıdaki çözümler kullanılabilir:

  • Harici diskler
  • Donanım cihazları
  • Teyp yedekleme
  • Bulut yedekleme

3. Ayna Yedekleme

Ayna yedekleme, ana verilerden tam bir kopya felaket noktasına kopya oluşturur. Ana verilerden bir dosya silindiğinde, aynı dosyanın aynı zamanda ayna yedeğinden de silinmedi durumu vardır. Sistemin çalışma prensibi bu olduğu için, çalışan ayna yedeklemeleri dikkatli kullanılmalıdır. Kullanıcı hatası ile ya da virüs, malware attack gibi durumlarla silinen veri kayıp anında yedeğinizden de gider. Hiçkimse oluşturulan yedekleme takvimine göre bir sonraki yedekleme anına kadar bu durumu farketmezse, her iki yedeklemede de veri kaybolur. Ayrıca birçok yedekleme çözümü, 30 günlük koruma zaman dilimi ve 30 gün sonrasında silme seçeneği sunar. Bu, kaynağınızda bir dosya silindiğinde, silindikten sonra en az 30 gün boyunca depolama sunucusunda tutulduğu anlamına gelir. Bu yöntemde ayna yedekleme yapıyorsanız koruma yöntemi olarak sisteme ilave edebilirsiniz.

4. Bulut Yedekleme

Bulut yedekleme, farklı lokasyondaki veri merkezine ya da merkezlerine sürekli olarak bağlı olunup veri aktarılan bir yedekleme çözüm yöntemidir. Veri merkezi genellikle uzak lokasyondadır. İnternet üzerinden yedekleme cihazlarına sürekli bir bağlantı vardır. Veriler yalnızca bir cihaz yerine genelde birden fazla cihaz arasında çoğaltılır. Bu yedekleme yöntemi dış kaynaklar ile yönetilip kullanılan veri merkezlerine son kullanıcı müdahalesi gerektirmez. As a service yapıda yapı çalışır ve sürekli hizmete açıktır. Verilerinizi internet üzerinden uygun depolama veri merkezine göndermeden önce uygun çözüm mimarisi seçerek sıkıştırır ve şifreleyebilirsiniz. Yedekleme için kullanılan veri merkezleri uzakta bulunur. Bunun nedeni verilerin yangın, deprem gibi doğal afetlerden etkilenmemesi için coğrafi yedeklilik düşünülmesidir.

Çoğu kurum kritik verileri için felaket kurtarma senaryoları için dış hizmet almaktadır. Optimal yedekleme ve felaket kurtarma için en doğru çözümü bizimle tasarlamak ister misiniz? Daha detaylı bilgi için bize ulaşın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial