PERAKENDE SEKTÖRÜNDE CIO’LARIN GELİŞEN ROLÜ

Dijital cihazların gelişimi ile birlikte, tüketicilerin tercihleri üzerindeki etkileri daha da yoğunlaştı. Bu değişim ile tüketiciler satış kanalları arasında zahmetsizce hareket ederken markalar tüketici beklentilerini anlama ve karşılama yarışı içine girdiler. Bu yarışta tüketicilerin zamanlarını ve ilgilerini nerede harcadıkları tahmin eden markalar çok daha başarılı hale geliyor.

Evet bir değişimin vardı ancak hiç kimse küresel bir pandeminin bu dönüşümün katalizörü olacağını tahmin etmiyordu. Yıllarca hazırladığımız kanal değişimi aylar için de gerçekleşti.

Bu dönüşüm hızlı bir şekilde gerçekleşirken, tüketici beklentilerinin karşılanması birinci öncelik halini aldı
Bu dönüşüm dünyasında perakendeciler, tüketicilerin coğrafi konumlarını kesin olarak belirleyebilir ve fiziksel mağazalara yakınken veya mağazalarda alışveriş yaparken kişiye özel fiyat indirimleri veya reklamlar sunabilir.

Ya da

Müşterilerin ne zaman fiyat karşılaştırmaları yaptığını veya satın almaya hazır olduklarını ve nihayetinde alışveriş yaptıklarını belirlemek için hem çevrimiçi hem de gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalarda müşterilerin genel satın alma davranışlarını analiz ederek içgörüler elde edebilir.
Günümüzdeki rekabet koşulları; müşteriler alışveriş yapmak için hangi kanalı kullanırlarsa kullansın, tüketicilerin seçimlerini izleyen perakende CIO’larını, avantaj elde etmek için AI, ML ve IoT gibi öncü teknolojilere yatırım yapmaya zorluyor. Perakende CIO’ları, yaşanan bu kültür değişiminde kuruluşlarına Yapay Zeka (AI), makine öğrenimi (ML) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi gelişmekte olan teknolojiler konusunda rehberlik ediyor. Bu sebeple perakende CIO’su olmak için giderek küreselleşen dünyada teknolojik gelişmeleri takip etmek rutin halinin alıyor.

  • Müşteri edinmek
  • Hedefli reklamcılık
  • Dijital ödemeler
  • Tüketiciler hakkında tam zamanında verilere dayanarak fiyatlandırma
  • Satın alma davranışları
  • Oluşan verinin korunması
  • Yeni iş fırsatlarını belirlemek
  • Maliyetleri düşürmek
  • Rakip perakende firmalarından farklılaştırmanın yollarını bulmak.

Bu listeyi daha da uzatabiliriz.

Bu süreçte perakende CIO’ları eşzamanlı olarak teknoloji değişiminin öncüsü, iş paydaşları ve yönetim kurulu ile uyumlu liderlere dönüşüyor.
Verilerin mihenk taşı olduğu satış ve pazarlama kanallarında perakende CIO’larının, tüketicilere karşı da bir sorumluluğu oluşuyor. Büyük veri ve gelişmiş analitik, alışveriş önerileri sunmaktan, kredi kartı sahtekarlığını önlemeye ve gerçek zamanlı envanter yönetimine kadar perakende operasyonlarını zaten etkiliyor. Bu veriler ile tüketicilere doğru ürün tekliflerini doğru zamanda doğru fiyata sunmak hem perakendeciler hem de tüketiciler için bir kazan-kazan iş modelini oluşturuyor.

Kişiselleştirme, perakende CIO’larının sürekli olarak takip ettiği bir başka alandır. Perakende CIO’ları, kişiselleştirmeyle sıra dışı deneyimler sunmak, geleceğin moda trendlerini belirlemek ve belirli bir coğrafyaya veya sezona yönelik ürünleri satmak için büyük veri ve gelişmiş analitiği kullanmaktan sorumlu kişidir.
Perakende Teknolojileri’nde bu ve benzeri konulardan bolca bahsediyor olacağız.

İyi okumalar dileriz.


Zorlukların üstesinden gelmek yenilikçi teknolojilerin başarılı bir şekilde uygulanması, doğru insan, süreç ve teknoloji kombinasyonunu gerektirir.

Bilgi Sistemleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı

Bekir Sami NALBANTOĞLU

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial